Cukroví

Vánoční cukroví








Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočních cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, typickým kořením skořice.

Romové tradičně pekli o Vánocích namísto vánočního cukroví zákusek zvaný šinga.

Proč se peče cukroví?

Prapředci dnešního vánočního cukroví nesloužili jen k mlsání, ale také k ochraně. Praotcem vánočního cukroví je opět pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku (zimního slunovratu) chránil dům i rodina před temnými silami. Cukroví tehdy patřilo mezi ochranné a obřadní pokrmy, proto se peklo např. ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře stavení, chlévy a ovocné stromy. Rozdávalo se i všem členům rodiny včetně chasy.

Vánoční cukroví se však chutí dosti lišilo od dnešních máslo oříškových pochoutek. Ještě v první polovině minulého století se pekly především perníčky. Používal se hodně med a sušené ovoce. Nejoblíbenějšími pamlsky byly karamelky a sladké hračky pro děti dělané z ovoce.

Vánoční cukroví a jeho historie


Jistě je vám velice známý ten čas, kdy se všichni chystají na vánoční svátky. Shánějí se dárky, kupuje se stromeček a peče se cukroví. A právě cukroví vám při pečení krásně provoní domov a vytvoří vánoční atmosféru. Vůně se šíří, a vy máte chuť sníst to čerstvé cukroví ještě dříve, než bude Štědrý den. Kde má však tato dobrota své kořeny? Tradice vánočního cukroví sahá až do 16. století. S touto tradicí nepřišli Křesťané, ale Pohané a trvá až do dnes. Vzhledem k dřívějším zvykům se cukroví peklo hlavně proto, že díky své tajemné schopnosti chránilo rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Na vánoční cukroví se váže celá řada rituálů, mýtů a pověr.

Jakou mělo cukroví mocnou sílu?

Lidé se kdysi domnívali, že bylo vánoční cukroví mocné, proto si na něm dávali hodně záležet. Vykrajovali různá zvířátka, která symbolizovala zvířata ve chlévě, kolečka byla symbolem slunce a také z těsta tvarovali kuličky. Cukroví pak bylo věšeno na ovocné stromy, aby v příštím roce plodily ovoce, dále pak na domy, aby se v nich drželo štěstí a chlévy, aby zvířata prospívala. Zbylé cukroví se pak rozdalo mezi příbuzné.

Jiné cukroví, než ho známe

Dnes pečeme spoustu druhů cukroví. K nejznámějším můžeme přiřadit námi oblíbené vanilkové rohlíčky, včelí úlky, nebo různě vykrajované linecké cukroví plněné marmeládou. Dříve se ale peklo cukroví úplně jinak. Protože mnoho lidí bylo chudých, cukr a mouka pro nebyly spíše vzácností, proto první cukroví bylo tvořeno ze sušeného ovoce a s velkým množstvím medu. Med byl na Vánoce velice důležitou surovinou, hlavně na medové perníčky, které se u nás pekly už někdy ve 13. století, ale cukroví vyrobené z medu se peklo už mnohem dříve.

O tradici pečení vánočního cukroví


DSCF9230.JPG - Foto: Lenka Brádlová

Dřív se také cukrovinky věšely přímo na stromeček, dnes už zobeme cukroví spíš z různých misek a podnosů. Než si na něm pochutnáme, je ale potřeba cukroví nejdřív upéct.

I když se dá cukroví koupit už hotové, 87% českých domácností každým rokem přesto doma nějaký ten druh upeče. Příprava kupříkladu vanilkových rohlíčků může zabrat klidně celý večer, a proto si maminky obvykle přizvou na pomoc každého, kdo má volné ruce.

Jeden loupá spařené mandle, druhý mele ořechy a třetí slepuje marmeládou linecká kolečka, která maminka upekla už včera. A tak se při přípravě vánočního cukroví často sejde celá rodina. Přesně tak, jak to bývalo v dobách našich babiček.

Poslouchá se rádio, nebo se jen tak vypravuje, jaké bývaly Vánoce dřív, když ještě nebylo tolik spěchu a stresu. A možná právě proto se tradice pečení cukroví v českých rodinách stále drží. Je to jedna z mála příležitostí, jak být pohromadě a docela obyčejně si popovídat.

Vánočka cukrovím?

Dnes považujeme vánočku spíše jako druh pečiva, ale dříve jí považovali opravdu jako vánoční cukroví. V 16. století, kdy vznikla, byla prvním cukrovím, které nebylo upečeno z medu. Ačkoliv vánočka vznikla už v 16. století, lidé si jí ve svých domácnostech začali péct až ve století osmnáctém. Tato pochoutka známá také jako ceplík, štědrovice, pletynka či štrucle zůstala tradicí do dnes.

Tradice vánočního cukroví

Vánoční cukroví kdysi začali lidé péct v prvním adventním týdnu. Podle pověr je důležité si dávat pozor při připravě těsta, hlavně pak při pečení, protože se říká, že když hospodyňka, která cukroví peče jej spálí, čeká ji vážná nemoc, nebo i smrt, ale naopak, když se cukroví podaří, znamená to v příštím roce hodně zdraví.Vánoční cukroví k Vánocům patří a radost z něj mají převážně děti. Je to tradice, která nám přivádí do domu ducha Vánoc a vždy bude velice oblíbená.

To byla trocha historie  pečení cukroví, prostě typická vánoční tradice. Miluji pečení cukroví, každý rok tradičně poslední týden v listopadu začínám pečením perníčků, to aby řádně změkly. Ostatní druhy pak v průběhu měsíce prosince. Letos kvůli školení jsem zvládla jen druhy 3… Jenže dneska ráno vylezu na zahradu a obě krabice s cukrovím prázdné… prokousaná díra na boku… Nejdřív jsem byla v šoku, asi pět minut jsem koukala na krabice. Pak jsem nadávala, hamba povídat. Vyhodila jsem tedy krabice od cukroví a dnes po práci půjdeme do Tesca nějaké koupit. Cukroví totiž k vánocům patří a já si to bez něj tak nějak nedokážu představit.

Jaké druhy cukroví pečeš ty? A co pro tebe tradice cukroví znamená?


Share this:

  1. Twitter

  2. Facebook

  3. Pinterest

  4. LinkedIn

  5. Tumblr

#Cukroví

0 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Láska